За поредна година Софийската математическа гимназия (СМГ) Паисий Хилендардски е с най-висок

...
За поредна година Софийската математическа гимназия (СМГ) Паисий Хилендардски е с най-висок
Коментари Харесай

Излезе първото класиране за държавния план-прием в гимназиите

З а поредна година Софийската математическа гимназия (СМГ) " Паисий Хилендардски "  е с най-голям най-малък бал за кандидатстване след седми клас в столицата. Необходимите минимални точки за банкет са 484,550 точки от най-много 500.

Това демонстрират данните от първото класиране за държавния план-прием в гимназиите от осми клас.

Двете девойки, които са цялостни отличнички, са признати в СМГ и в Технологичното учебно заведение " Електронни системи " (ТУЕС) към Техническия университет в София, каза д-р Ваня Кастрева - шеф на РУО в София град.

Тя заяви, че в подредбата на първите 10 гимназии в София през тази година има разбъркване, като за първи път Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) " Акад. Любомир Чакалов " е в първата десетка. През предходната година НПМГ беше на 12-о място, а в този момент е на девето място. 51-о Средно учебно заведение " Елисавета Багряна " през предходната година беше на десето място, е в този момент минава на осмо място. Девета френска езикова гимназия " Алфонс дьо Мартин " от осмо място минава на десето място.

Утвърденият държавен-план банкет за София по разпоредба 10 на министъра на образованието и науката за образователната 2023/2024 година е за общо 440 паралелки. От тях профилираните паралелки са 249, а професионалните паралелки са 191. 

От София в националното външно оценяване по български език и литература в края на седми клас са взели участие 12 342 възпитаници, а по математика - 12 274. В първия стадий на класирането в столицата са подадени 11 743 заявки, от които 724 са на възпитаници от страната. 11 350 от заявките са подадени през самостоятелния код на ученика или електронно, а 394 - в училищата-гнезда. 1757 възпитаници не са подали заявки, от които 851 са от учебни заведения по културата, от спортни, частни и обществени учебни заведения.

Кандидат-гимназистите нареждат  най-често като първо предпочитание, гимназии с разширено проучване на непознат език, измежду които 164-а Гимназия с проучване на испански език " Мигел де Сервантес ", с профила " Чужди езици " - испански и британски език, 525 пъти; 91-а Немска езикова гимназия " Константин Гълъбов ", с профила " Чужди езици " - немски и британски език, 517 пъти; ТУЕС със специалността " Системно програмиране ", с британски език, 385 пъти; СМГ, с профила " Математически " с британски език, 318 пъти; Първа британска езикова гимназия, с профила " Чужди езици " - с британски и испански език, 143 пъти.

Най-често заявяваните измежду желанията на учениците профилирани паралелки са в 22-ро Средно учебно заведение " Георги Раковски ", в 32-ро Средно учебно заведение с проучване на непознати езици " Св. Климент Охридски ", в Първа британска езикова гимназия и в Седмо приблизително учебно заведение " Св. Седмочисленици ".

Сред най-често заявяваните професионални паралелки са в Националната финансова-стопанска гимназия, в Националната търговско-банкова гимназия, в Професионалната гимназия по дизайн " Елисавета Вазова " и в 51-о Средно учебно заведение " Елисавета Багряна ".

С 312 стремежи е заявката с най-вече посочени стремежи на възпитаник за банкет от осми клас в столицата.

След първия стадий на класирането в София са закрити две профилирани паралелки и една професионална паралелка. Класираните възпитаници са общо 10  406. Некласираните възпитаници са 1338, от тях 1104 са от София, а 234 са от страната. Свободните места след първия стадий на класирането са 782.

От на следващия ден, в границите на три дни е записването на учениците, признати в първото класиране, както и в понеделник, в това число, посчи д-р Ваня Кастрева. Тя означи, че е значимо да се знае, че класираните на първо предпочитание би трябвало да се запишат в учебните заведения, в които са признати. Това става със заявление до шефа на учебното заведение, с оригинала на свидетелството за приключено главно обучение, а за професионалното обучение би трябвало да се показа и здравно удостоверение, издадено от общопрактикуващия доктор на учениците. Всичко това се отнася до класираните по първо предпочитание и за тези възпитаници, които харесват мястото, на което са класирани. 

Учениците, които са класирани на второ или на последващо предпочитание, имат опция да вземат участие в идващия стадий на класирането, като подадат заявление в учебното заведение, в което са класирани за присъединяване във втория стадий на класирането - в същия период. Желанията не се пренареждат и претендентът може да се класира на по-предно предпочитание, или да остане на това място, на което е бил класиран в първото класиране, изясни доктор Ваня Кастрева. Тя акцентира, че тези претенденти би трябвало да се запишат, тъй като, в случай че не се явят, те губят мястото си.

Второто класиране ще бъде оповестено на 19 юли и по-късно още веднъж ще се записват признатите възпитаници в продължение на три дни - на 20, 21 и на 24 юли. На 25 юли ще се разгласят свободните места за третия стадий на класирането , а на 26 и на 27 се подават заявките. 

Новост е, че през тази година ще има и четвърто класиране. За присъединяване в него ще се подават заявки на 7 и на 8 август , на 10 ще се разгласят свободните места, а записването на учениците е от 11 до 14 август.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР